Στο δεύτερο του μυθιστόρημα με τίτλο Ο Γιος, ένα εργατόπαιδο από την Βαλτιμόρη, ο Φίλιπ Μάγιερ, κατάφερε να συνοψίσει σε μεγάλο βαθμό την αιματοβαμμένη αμερικανική ιστορία. Η συνάντηση με τον συγγραφέα έγινε σ’ένα μεγάλο ράντσο στην κομητεία Χιλ του Τέξας. Το οποίο δεσπόζει στο κέντρο μιας πεδιάδας, που έχει μετατραπεί εξ’ολοκλήρου σε πιστό αντίγραφο καταυλισμού της ινδιάνικης φυλής των Κομάντσι. Το αυτοσχέδιο χωριό αποτελεί το πλατό που θα φιλοξενήσει μια σειρά σκηνών του νεόκοπου τηλεοπτικού σήριαλ Ο Γιος (μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φίλιπ Μάγιερ), για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου AMC. Πρωταγωνιστεί ο Πιρς Μπρόσναν, που υποδύεται τον Ίλαϊ ΜακΚάλα. Τον σκληροτράχηλο πατριάρχη της οικογένειας ΜακΚάλα, όπου το 1849 αιχμαλωτίστηκε από τους Κομάντσι και εν συνεχεία έγινε ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της περιοχής του Τέξας. Ο Μάγιερ φτάνει από τους πρώτους στα γυρίσματα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις προετοιμασίες των ηθοποιών, του σκηνοθέτη και των τεχνικών, μεριμνώντας για την πορεία του σεναρίου. Παραδέχεται ότι είναι υπέροχο που βρίσκεται στο χώρο των γυρισμάτων, δηλώνοντας παράλληλα τον θαυμασμό του για την δουλειά που γίνεται πάνω στο μυθιστόρημα απ’όλους τους συντελεστές.
Σπάνιο φαινόμενο για συγγραφέα να έχει ενεργή συμμετοχή στην διασκευή του μυθιστορήματος του. Οι περισσότεροι επισκέπτονται εθιμοτυπικά τα πλατό, συνεννοούνται με τους παραγωγούς για την αμοιβή και προχωρούν παρακάτω. Ο Μάγιερ όμως, δεν αποτελεί τυπικό δείγμα συγγραφέα. Κατ’αρχάς το σουλούπι του (γεροδεμένος και φαλακρός, με τετράγωνο πιγούνι), μοιάζει περισσότερο με τους ήρωες του, παρά με γραφιά. Αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό δείγμα ανθρώπου που δεν παύει να δουλεύει. Έγραψε τα τρία πρώτα επεισόδια της πρώτης σεζόν και ξαναδούλεψε όλα τα υπόλοιπα. Επί πέντε μήνες, δεν έλειψε ούτε μέρα από τις τοποθεσίες των γυρισμάτων. Ο Πιρς Μπρόσναν έλεγε ενδεικτικά πως ο Μάγιερ, επεμβαίνει δημιουργικά σχεδόν σε όλα όσα διαδραματίζονταν μπρός και πίσω από τις κάμερες και τον αφορούν. «Είναι τρελός με τα όπλα αντίκες και επέμενε μέχρι τέλους να διαλέξει από την συλλογή του, τι θα χρησιμοποιήσω στο γύρισμα», κατέληξε ο διάσημος ηθοποιός και πρώην Τζέιμς Μποντ.
Ο Μάγιερ παραδέχεται πως είναι εμμονικός με τις λεπτομέρειες. Θέλει η Ιστορία να αποδίδεται στην εντέλεια. Εποπτεύει σχολαστικά μέχρι και το τελευταίο πλάνο. Αυτή η μανία για έλεγχο, συνήθως ενοχλεί σεναριογράφους και παραγωγούς. Για τον συγγραφέα όμως, ήταν από τους πρώτους όρους που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν του ζητήθηκε η παραχώρηση των δικαιωμάτων του βιβλίου. Ο Γιος είναι το πρώτο τηλεοπτικό σχέδιο που αναλαμβάνει η εταιρεία παραγωγής El Jefe, την οποία ίδρυσε ο Φίλιπ Μάγιερ, μαζί με τους συγγραφείς και σεναριογράφους Μπράιαν ΜακΓκρίβι και Λι Σίπμαν. Οι τρεις φίλοι που γνωρίστικαν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την εταιρεία το 2014. Κύριο μέλημα τους είναι να προσφέρουν σε νέους συγγραφείς, που συνήθως εξοβελίζονται από την Χολιγουντιανή ιεραρχία, πλήρη έλεγχο στα μυθιστορήματα ή τα θεατρικά έργα που παραχωρούν για διασκευές ταινιών ή σήριαλ. Η εταιρεία έχει ήδη στα σκαριά την τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου μυθιστορήματος του Μάγιερ, Αμερικάνικη σκουριά, όπως και το Fourth of July Creek του Σμιθ Χέντερσον.
Όπως μας λέει ο Μπράιαν ΜακΓκρίβι: «Διαπιστώνουμε όλο και πιο συχνά πως όταν έρχεται η στιγμή να διασκευαστεί ένα βιβλίο στην μεγάλη ή την μικρή οθόνη, οι συγγραφείς είναι οι πρώτοι που με διάφορους τρόπους υποχρεώνονται να φύγουν από τη μέση». Αυτή την εποχή ο Μπράιαν ΜακΓκρίβι, είναι σεναριογράφος και παραγωγός του δικού του βιβλίου με τίτλο: Hemlock grove, για λογαριασμό του Netflix. Τα τελευταία χρόνια, η τηλεόραση έχει γίνει δελεαστική για πάμπολλους συγγραφείς και σεναριογράφους. Οι οποίοι βλέπουν το μέσο ως ένα προνομιακό πεδίο για μια καλή μεταφορά των μυθιστορημάτων τους. Αυτή την εποχή η πίεση που νιώθει ο Μάγιερ και οι συνεργάτες του, είναι μεγάλη. Στην επιτυχία και την κριτική αποδοχή του σήριαλ Ο Γιος, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για το εάν η El Jefe θα συνεχίζει να έχει οικονομική αυτονομία, αλλά και στο εάν η εταιρεία θα καταφέρει να χτίσει κάποιο σοβαρό όνομα πάνω στις τηλεοπτικές παραγωγές ή θα πραμείνει ένας μικρός παίχτης που θα φυτοζωεί. Ο Μάγιερ εξομολογείται περί αυτού: «Από τότε που άρχισαν τα γυρίσματα, αισθάνομαι ότι πνίγομαι σ’ένα βαθύ πηγάδι. Δεν λέω, η χαρά μου είναι μεγάλη, αλλά από την άλλη μεριά είναι πολύ σημαντικό για εμάς να πετύχουμε. Υπάρχουν στιγμές που επιστρέφω πίσω στις ίδιες αγωνίες, όταν έγραφα το πρώτο μου βιβλίο».
Το πρώτο μυθιστόρημα του Μάγιερ Αμερικάνικη σκουριά, δεν τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού, αν και έτυχε ικανοποιητικής κριτικής αντιμετώπισης. Με αποτέλεσμα, κανένα δίκτυο δεν μπήκε στον κόπο να χτυπήσει την πόρτα του Μάγιερ. Με τον δεύτερο βιβλίο Ο Γιος, τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία. Έγινε μπεστ σέλερ πουλώντας πάνω από 300.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα, ενώ έφτασε να είναι ανάμεσα στους φιναλίστ του βραβείου Πούλιτζερ. Αμέσως κινητοποιήθηκαν αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά κανένα δεν ικανοποιούσε τον συγγραφέα. Τότε οι τρεις φίλοι, Μάγιερ, ΜακΓκρίβι και Σίπμαν, επέλεξαν να ρισκάρουν. Σεναριοποίησαν το βιβλίο σε 126 σελίδες και άρχισαν να το διαφημίζουν σε διάφορα κανάλια. Σύντομα, πήραν απάντηση από τα Xbox Entertainment Studios της Microsoft. Όμως το σχέδιο δεν προχώρησε, διότι τα στούντιο έκλεισαν. Όταν έπεσαν οι τελικές υπογραφές με το AMC, άρχισαν τα προβλήματα με τους πρωταγωνιστές.
Αρχικά ο ρόλος του Ίλαϊ ΜακΚάλα, ανατέθηκε στον βετεράνο ηθοποιό Σαμ Νιλ. Ο οποίος λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα εγκατέλειψε την παραγωγή, για προσωπικούς λόγους όπως δήλωσε. Ο Πιρς Μπρόσναν ειδοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και προετοιμάστηκε για τον ρόλο, μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στον χώρο των γυρισμάτων. Πρόλαβε να διαβάσει μερικά κεφάλαια του βιβλίου που αφορούσαν τον Ίλαϊ ΜακΚάλα και εν συνεχεία άκουσε προσεκτικά τους πολιτικούς λόγους διάσημων Τεξανών Γερουσιαστών, όπως των Λύντον Τζόνσον, Ρικ Πέρι και Τεντ Πόου. Πάντως οι αρχικές εντυπώσεις, δεν ήταν ευνοϊκές για τον Μπρόσναν. Ο ηθοποιός έδωσε μάχη για να πείσει πως μπορεί να υποστηρίξει δραματικά μια επική ιστορία, που διατρέχει το αμερικανικό έθνος από την γέννηση του μέχρι τις μέρες μας. Όπως έδειξαν τα πράγματα, πέρασε τα τεστ με επιτυχία. Παράλληλα ο Μάγιερ αναπροσάρμοζε συνεχώς το σενάριο έτσι ώστε να μπορούν οι παράλληλες ιστορίες να γίνουν αφενός λειτουργικές και αφετέρου να απλοποιηθεί η πλοκή του βιβλίου, δίχως να παραμορφωθεί.
Οι φόβοι του Μάγιερ λίγο πριν τα γυρίσματα, ήταν δυο: πρώτον, η άκριτη παραχώρηση του υλικού του και δεύτερον, το «τσαλάκωμα» του βιβλίου από την εικόνα. Πολλοί είπαν πως αυτοί οι φόβοι δεν είναι τίποτε άλλο από την γκρίνια του πρωτάρη. Στην πράξη όμως έχουμε δει ουκ ολίγα βιβλία να γίνονται κυριολεκτικά στάχτη, όταν μεταφέρονται επί της οθόνης. Όσοι ξέρουν καλά τον Μάγιερ, λένε πως ο τρόπος που παλεύει με το γραπτό του, θυμίζει την περίφημη «Μέθοδο» του Actors Studio. Κατά την διάρκεια της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του βιβλίου, ο συγγραφέας έφτασε στα άκρα. Κυνήγησε βουβάλια, ήπιε το αίμα τους, έφαγε ωμό συκώτι, όπως ακριβώς ο νεαρός Ίλαϊ ως αιχμάλωτος των Κομάντσι. Έμαθε να βρίσκει ίχνη ζώων και ανθρώπων, να πυροβολεί με διαφορετικά όπλα, να φτιάχνει τόξα, να επιβιώνει στη φύση, αλλά και να έρθει κοντά με την διάλεκτο των Κομάντσι. Τις εμπειρίες αυτές, ο Μάγιερ τις μετέφερε στο τηλεοπτικό πλατό. «Ήταν πολύ δύσκολο να μάθουμε την διάλεκτο των Κομάντσι. Είναι σαν να μαθαίνει ο Τομ Κρουζ γιαπωνέζικα», λέει ο Ινδιάνος ηθοποιός που υποδύεται τον Τοσάγουεϊ, τον πολεμιστή-μέντορα του Ίλαϊ. Και συνεχίζει: «Εκφράσαμε στον κύριο Μάγιερ την ανησυχία μας, να μην φανούν στον έξω κόσμο οι Κομάντσι, σαν ένα τσούρμο κανιβάλων με έφεση στα βασανιστήρια και τους βιασμούς. Ικανοποιημένοι ακούσαμε από τον συγγραφέα, ότι το θέμα απασχολούσε πολύ και τον ίδιο. Με κατάλληλες τροποποιήσεις στο σενάριο, νομίζουμε πως θα λυθεί και αυτό το ζήτημα».
Ο Μάγιερ κάθεται στο πλατό, κοντά σ’ένα παραμορφωμένο πτώμα ενός κυνηγού βουβαλιών. Εκείνη την ημέρα γυριζόταν μια άγρια σκηνή στον καταυλισμό των Κομάντσι. Ο ίδιος ομολογεί πως στόχος του είναι να αιχμαλωτίσει το αιματοβαμμένο πνεύμα που διαποτίζει ολόκληρα κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας, από τα οποία κανείς από τους εμπλεκομένους δεν βγαίνει εντελώς αθώος. «Για μένα η καλύτερη πολιτική τοποθέτηση, είναι η ειλικρίνεια. Επί χρόνια μας μάθαιναν ότι ο λευκός δεν έχει κάνει φριχτά πράγματα, παρά μόνο ο Ινδιάνος. Κάτι που φυσικά είναι απολύτως ψευδές». Ο Φίλιπ Μάγιερ παλεύει να τελειώσει με το επόμενο του μυθιστόρημα, το οποίο έχει καθυστερήσει και παράλληλα να βρίσκεται στα γυρίσματα. «Το απίθανο μέσα σ’όλα αυτά, είναι πως θα πρέπει να βρίσκω χρόνο να γράφω τα βιβλία μου», καταλήγει ο Φίλιπ Μάγιερ. Ένας ταλαντούχος συγγραφέας, που έχει θέσει πολλούς στόχους και ελπίζουμε να τους πετύχει.
Πηγή: N.Y. Times