Ένας από τους διεισδυτικότερους και σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας, είναι σίγουρα ο Κλάουντιο Μάγκρις από την Τεργέστη. Τα βιβλία του κινούνται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση. Η λογοτεχνία του Μάγκρις καταβυθίζεται στην ανθρώπινη ψυχή για να βρει, αν συμβει ποτέ, την αλήθεια της. Μια δυνατή γεύση από την φιλοσοφία του Μάγκρις διαβάσαμε στο επίγραμμα του πρώτου του βιβλίου που μεταφράστηκε στα ελληνικά με τίτλο: Μικρόκοσμοι (εκδ Πόλις, μτφρ: Αθανασία Δρακοπούλου, βραβείο Premio Strega 1997) και ήταν ένα κομμάτι του Μπόρχες που αφορούσε έναν ζωγράφο. Ο οποίος ζωγράφιζε τοπία, βουνά, θάλασσες, δέντρα και στη πορεία συνειδητοποίησε ότι ζωγράφιζε τον εαυτό του. Ο ανώνυμος και μη ήρωας του Μάγκρις σιγά-σιγά γίνεται Εμείς. Ένας συγγραφέας που χρησιμοποιεί με αριστοτεχνικό τρόπο ένα μείγμα αρμονίας και αταξίας.
Το νέο του βιβλίο με τίτλο: Υπόθεση αρχείου (μτφρ: Άννα Παπασταύρου, Καστανιώτης), μιλάει για ένα γκροτέσκο Μουσείο Πολέμου που ευαγγελίζεται την ειρήνη, για τις αίθουσες και τα όπλα του, που το καθένα αφηγείται γεγονότα πάθους και παράνοιας· η ιστορία ενός ανθρώπου που θυσιάζει τη ζωή του για να το κατασκευάσει, για να λυτρωθεί μέσα από την αναζήτηση μιας βαθιά κρυμμένης αλήθειας· η ιστορία μιας γυναίκας, της Λουίζας, με κληρονομιά την εξορία των Εβραίων και τη σκλαβιά των μαύρων. Ο κορυφαίος Ιταλός συγγραφέας σκάβει με μανία στην αμείλικτη κόλαση των ενοχών και των αμαρτημάτων μας. Αφηγείται ένα συγκλονιστικό έπος, πλασμένο από τραγωδίες και σιωπές, της αγάπης και της φρίκης.
Εδώ παραθέτουμε μια εφ’ολης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη του Κλάουντιο Μάγκρις στην ΕΡΤ και στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, στο πλαίσιο των εκπομπών: Οι κεραίες της εποχής μου. Με ελληνικούς υποτίτλους