Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του έγκυρου «World Economic Forum», τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φιλομαθή σπιτικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευημερήσουν στη ζωή. Τα βασικά πορίσματα της έρευνας συνοψίζονται σε τρεις άξονες:
-Ένα παιδί μεγαλώνοντας σ΄ένα σπίτι το οποίο περιέχει κοντά στα 80 βιβλία, θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει εγγράμματο και να αποκτήσει υψηλό επίπεδο θετικών και θεωρητικών γνώσεων.
-Μια σπιτική βιβλιοθήκη είναι ικανή καλλιεργήσει την ανάγνωση και την αγάπη για τα μαθηματικά όπως και τις οικονομικές επιστήμες, περισσότερο από ένα κολλέγιο.
-Αν ένα παιδί μεγαλώνει σ΄ ένα σπίτι όπου τα βιβλία δεν είναι αρκετά, το οδηγεί στο δύσκολο κυνήγι της γνώσης, που μπορεί να κρατήσει μια ζωή και να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο αριθμός των βιβλίων που αντιστοιχούν σ΄ ένα μεσαίο νοικοκυριό στις Η.Π.Α, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στον κοινωνιολογικό ιστότοπο «Scholarly culture», είναι περίπου εκατόν δέκα τέσσερα (114). Μια οπωσδήποτε ικανοποιητική ποσότητα. Το εξεταστέο δείγμα περιλαμβάνει 160.000 ενήλικες και ο μεγαλύτερος αριθμός βιβλιοθηκών συγκεντρώνεται σε όσους διαθέτουν ανώτερη εκπαίδευση. Στην ίδια μελέτη σημειώνεται και η εξής ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Οι ενήλικες που μεγαλώνουν με βιβλιοθήκη στο σπίτι, διευρύνουν τα γνωστικά τους πεδία πέρα από την όποια εκπαίδευση ή το επίπεδο των σπουδών τους». Αν προεκταθούν οι παραπάνω παρατηρήσεις για τα παιδιά διαπιστώνουμε πως όσα μεγαλώνουν μέσα σε σπίτια που διαθέτουν ενημερωμένες βιβλιοθήκες, παρακολουθούν με μεγαλύτερη άνεση τα μαθήματα στην τάξη τους. Μπορούν να προσαρμοστούν με μεγαλύτερη ευκολία στις τεχνολογικές προκλήσεις, να διαβάσουν πιο εύκολα, να κατανοήσουν καλύτερα την λογοτεχνία, όπως και τις μαθηματικές εξισώσεις. Όπως διαπιστώνεται τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε καλύτερη μορφωτική θέση ακόμη και από έναν απόφοιτο πανεπιστημίου, που όμως μεγάλωσε με ελάχιστα βιβλία.
Για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής μόρφωσης, η σπιτική βιβλιοθήκη θα πρέπει να περιέχει από 80 έως και 350 βιβλία. Όπως δείχνουν οι στατιστικές μελέτες, οι οικογένειες από την Σκανδιναβία έχουν τις μεγαλύτερες συλλογές. Το 14% των Νορβηγών και το 13% των Σουηδών, μεγαλώνουν στο σπίτι με πάνω από 500 βιβλία! Πάντως ελάχιστες χώρες στον πλανήτη διαθέτουν στο σπίτι κατά μέσο όρο χαμηλότερο δείκτη βιβλίων, δηλαδή περίπου κάτω από 80 τον αριθμό και αυτές είναι: Χιλή, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Σιγκαπούρη.
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει, είναι το τί θα συμβεί κατά την επικείμενη άνοδο των ψηφιακών βιβλίων. Οι έρευνες μέχρι στιγμής σημειώνουν τα εξής: «Αυτή τη στιγμή η προοπτική να αντικατασταθεί άμεσα το βιβλίο στην έντυπη έκδοση του, βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο. Όμως στο άμεσο μέλλον, τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο λόγος είναι πως σήμερα, οι μεγαλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες φτάνουν να αντιστοιχίσουν σε χωρητικότητα τις υφιστάμενες του έντυπου βιβλίου». Η γνώση που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στην σχολική εκπαίδευση όσο και μέσα από τις σπιτικές βιβλιοθήκες, συνδέεται όλο και περισσότερο με τον αλφαβητισμό και την μόρφωση γενικότερα μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων.
Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του ψηφιακού βιβλίου, είναι ο τρόπος διδασκαλίας και μελέτης. Δύο παράγοντες παίζουν κύριο ρόλο εδώ: Ο πρώτος έχει να κάνει με την άμεση επίδραση των ψηφιακών μέσων σ’ ένα περιβάλλον όπου το παιδί ακόμη μαθαίνει και βρίσκεται σε προσχολικό στάδιο, διότι το βιβλίο παρέχει στο παιδί την κατάλληλη ενθάρρυνση για να αναπτύξει νοητικές ικανότητες και δεύτερον η ανάγνωση βοηθά το άτομο να αναπτύξει μια διανοητική ευχέρεια, άσχετα με το στενό επαγγελματικό αντικείμενο στη συνέχεια. Δεύτερον όπως αποκαλύπτει η έρευνα, «Η έκθεση του παιδιού στο βιβλίο από μικρή ηλικία, μπορεί να αναπτύξει καλύτερα τις δεξιότητες του. Οι ικανότητες που θα αναπτυχθούν με την ανάγνωση, βοηθούν το παιδί να έχει καλύτερη τύχη στην μετέπειτα μόρφωση του».
Σαν τελικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως η πληρέστερη ανάπτυξη του παιδιού, συνδέεται με την άμεση επαφή του με την βιβλιοθήκη που διαθέτουν οι γονείς στο σπίτι. Η επαφή του παιδιού με τα γράμματα αναπτύσσει πολλές δυνατότητες και το βοηθά να έχει μια πιο ολοκληρωμένη ενηλικίωση.