Η γερμανίδα συγγραφέας Τζέννυ Έρπενμπεκ εντάσσεται στον κατάλογο των Εκδόσεων Καστανιώτη. Η αρχή γίνεται με το μυθιστόρημά της Aller Tage Abend (2012) που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα στις αρχές του 2017 υπό τον τίτλο Η συντέλεια του κόσμου σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη.
Με φόντο ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο, σε αυτό το πέμπτο βιβλίο της, η πολυβραβευμένη Τζέννυ Έρπενμπεκ αφηγείται τις δυνάμει πολλές ζωές και τους διαφορετικούς θανάτους της ηρωίδας της. Οι πολλές ζωές γίνονται μία σε ένα ταξίδι με όνειρα, διωγμούς, έρωτες, πείνα, ανακρίσεις, εκτελέσεις, τιμές, σιωπές και τελετουργικές επαναλήψεις. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Γαλικία λίγο μετά το 1900, συνεχίζεται στη Βιέννη μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κι ύστερα στη Μόσχα την εποχή του σταλινισμού, κι από εκεί στο Βερολίνο της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, για να τελειώσει στο Βερολίνο της σύγχρονης επανενωμένης Γερμανίας. Η συγγραφέας, που ήδη από το δεύτερο βιβλίο της χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικό φαινόμενο», σκαλίζει ιστορικά ντουκουμέντα, οικογενειακές ιστορίες και θαμμένα μυστικά, χαϊδεύει κειμήλια και μιλάει για το σκοτάδι του θανάτου, ώστε να κρατήσει άσβεστο στη μνήμη το φως της ζωής.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στη Λυβέκη της Γερμανίας, απονεμήθηκε στην Τζέννυ Έρπενμπεκ το «Βραβείο Τόμας Μαν» για το πλέον πρόσφατο έργο της Gehen, ging, gegangen (2015). Ο τίτλος του μυθιστορήματος είναι οι τρεις αρχικοί ρηματικοί τύποι του ρήματος «πηγαίνω» στα γερμανικά, όπως τους μαθαίνει κανείς όταν διδάσκεται τη γλώσσα. Στο βιβλίο Περαστικοί πρωταγωνιστεί ένας συνταξιούχος καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, πρώην κάτοικος του Βερολίνου της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, ο οποίος αποφασίζει να πάρει συνέντευξη από πρόσφυγες που έχουν φθάσει στο Βερολίνο από την Αφρική και έχουν αρχικά κατασκηνώσει στην πλατεία Οράνιεν, καταδικασμένοι σε απραγία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα, τα δοκίμια και τα θεατρικά έργα της Τζέννυ Έρπενμπεκ παρουσιάζουν την ακανθώδη πολιτική ιστορία του εικοστού αιώνα και αναδεικνύουν τα φλέγοντα ερωτήματα της εποχής μας. Η κριτική επιτροπή εξήρε επίσης την απαραγνώριστα ιδιαίτερη, τόσο συναρπαστική όσο και στοχαστική γλωσσική φόρμα των έργων της.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ολόκληρη τη νουβέλα της συγγραφέως Ιστορία του γερασμένου παιδιού σε μια δραματοποιημένη ανάγνωση.