Ο τίτλος του άρθρου είναι δανεισμένος από την Washington Post. Μέσα από τις σελίδες της (όπως και άλλων μεγάλων ΜΜΕ των Η.Π.Α), συνεχίζεται ο διάλογος για τις συνέπειες του πρόσφατου βραβείου Νόμπελ. Οι συντάκτες της εφημερίδας-όπως και πολλοί άνθρωποι του βιβλίου- υποστηρίζουν πως η Σουηδική Ακαδημία υπέπεσε στον πειρασμό της υπερβολής, αφήνοντας εκτός διάκρισης, συγγραφείς όπως ο μεγάλος Κενυάτης Νγκούγκι γουά Θιόνγκο. Τα βιβλία του οποίου αποτελούν ανάχωμα στην αναδυόμενη μισαλλοδοξία του ρατσισμού επί των ημερών Τραμπ, όπως και της σαρωτικής ανόδου των υπερσυντηρητικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη.
Το 1953 ήταν η τελευταία φορά που βραβεύονταν κάποιος πέρα από τα όρια της λογοτεχνίας. Φυσικά, αναφερόμαστε στον Ουίνστον Τσώρτσιλ και το πεντάτομο έργο του «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος». Ένα έργο που σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας βραβεύτηκε λόγω «της σαφούς ιστορικής και βιογραφικής περιγραφής, όπως και για την λαμπρή υπεράσπιση των ανθρωπίνων αξιών». Προφανώς ο έπαινος στην πολεμική ρητορική του Τσώρτσιλ, ξεχνά την συμμετοχή του σε εγκλήματα εναντίον αυτόχθονων πληθυσμών της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και της οικογένειας του Θιόνγκο.
Η αναγκαιότητα του Νγκούγκι γουά Θιόνγκο, πέρα του ότι είναι συγγραφέας μοναδικών δυνατοτήτων, αποτελεί εδώ και δεκαετίες την αφύπνηση των καταπιεσμένων λαών. Μια ανυπότακτη γραφή. Γεννήθηκε το 1938 από οικογένεια αγροτών, σ’ένα χωριό βόρεια του Ναϊρόμπι. Ενηλικιώθηκε μέσα στην επανάσταση των Μάου Μάου (που αργότερα οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κένυας) για να ακολουθήσει η σφοδρή απάντηση της κυβέρνησης Τσώρτσιλ, με 150.000 αιχμαλώτους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου βασανίστηκαν άγρια και ακρωτηριάστηκαν. Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Όφις, το 2012. Μνήμες από εκείνη την σκληρή περίοδο καταγράφηκαν και στο Πέταλα από αίμα (μτφρ: Σταυρούλα Αργυροπούλου) που πρωτοκυκλοφόρησε το 1977.
Η ιστορία διαθέτει εν μέρη αστυνομική πλοκή και ξεκινά με την διερεύνηση μιας θεαματικής, τριπλής δολοφονίας. Ένας αφηγηματικός άξονας εγκλήματος και δολοπλοκιών, που καταλήγουν στην απογοήτευση του οράματος για μια Κένυα ελεύθερη και ανεξάρτητη. Την τρομοκρατία της αποικιοκρατίας, διαδέχεται η τραγωδία του δεσποτισμού στην ελεύθερη Αφρική. Το Πέταλα από αίμα, έχει μια σεναριακή κάτοψη παραπλανητικά απλή. Σε πρώτο επίπεδο παρακολουθούμε την δύσκολη έρευνα των φόνων, στην ενδοχώρα της Κένυας. Καθώς όμως οι εμπλεκόμενες ιστορίες των τεσσάρων υπόπτων εξελίσσονται, αναδύεται μια ολέθρια εικόνα του σύγχρονου Τρίτου Κόσμου. Η οποία εντοπίζεται στην βαθιά απαισιοδοξία των πολιτών για τις εκλεγμένες ή μη κυβερνήσεις όπως και για τους πολιτικούς αρχηγούς, που προδίδουν το κοινό αίσθημα ξανά και ξανά.
Το βιβλίο με το που είδε το φως της δημοσιότητας, σήκωσε αμέσως οξύτατες αντιδράσεις. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο Νγκούγκι γουά Θιόνγκο μπήκε με το έτσι θέλω φυλακή από την κυβέρνηση της Κένυας, χωρίς απτές κατηγορίες. Αυτή η βίαιη κάθειρξη του συγγραφέα, δημιούργησε παγκόσμιο σοκ. Πλήθος διανοουμένων από την Τόνι Μόρισον μέχρι και τον Χάρολντ Πίντερ προσέτρεξαν για συμπαράσταση. Ένα μυθιστόρημα, μια απελπισμένη πολιτική δήλωση, ένα εκρηκτικό κείμενο που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Σύντομα στα βιβλιοπωλεία
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ